Moje wspomnienia z podróży do Grecji to w dużej mierze wspomnienia kulinarne, Smaki, kolory, zapachy. Grecka kuchnia podobnie do włoskiej jest bardzo prosta, opiera się na świeżych warzywach, rybach, owocach morza, serach, oliwie i ziołach. Dziś naszła mnie wielka ochota na zapiekany ser feta, jaki serwują w każdej greckiej tawernie. Zapraszam !
Ser feta jaki serwują w Grecji w niczym nie przypomina tego sprzedawanego w Polsce. Dlatego śmiem twierdzić, iż aby poznać prawdziwy smak fety czy np. greckiej sałatki trzeba udać się w podróż. Najlepiej na jedną z małych, greckich wysepek. Feta jest tam krucha, delikatna, nie tak tłusta i kremowa jak w Polsce. Mimo to, od czasu do czasu nachodzi mnie ochota na grecką kuchnię, wówczas muszę wykorzystać dostępne składniki. Owszem, to tylko namiastka tego smaku. ale zawsze 🙂 Pieczoną fetę podaje się w Grecji jako przystawkę, ale gwarantuję, że można się taką przystawkę dobrze najeść. Można do niej serwować jasne pieczywo albo chlebek pita.
Do przygotowania zapiekanego sera feta potrzebne nam będą
1 opakowanie sera Feta ( 200 g)
5 pomidorków koktajlowych ( albo 1 dojrzały pomidor )
1 ostra papryczka pepperoni
2 krążki zielonej papryki
1 mała czerwona cebulka
starte oregano
oliwa z oliwek
Jak przygotować zapiekany ser feta
Pomidory, cebulę i paprykę pokroić na niewielkie kawałki. Ser feta pokroić w plastry. Niewielkie naczynie żaroodporne wysmarować oliwą z oliwek. Układać w nim na przemian plastry fety, pomidory, cebulę, paprykę, pepperoni. Całość skropić oliwą z oliwek i posypać startym oregano. Piec w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni przez ok. 15 minut. Podawać gorące. Gotowe !
Zobacz także : Grecki wrap z serem feta i kurczakiem
Nie jadłam jeszcze fety w takim wydaniu… A wydaje się być świetna 🙂
Jest najlepsza. A co do linków to znam różne sympatyczne sposoby na ich wymianę, spamowanie od zawsze uznaję za niesmaczne. Pozdrawiam 🙂