Dziś będzie nieco sentymentalnie. Przepis na wędzoną makrelę autorstwa mojej Mamy, który można by też nazwać makrela pod puszystą kołderką z sera. To potrawa, którą wspominam z dzieciństwa. A ostatnio mam potrzebę na przypomnienie sobie tych dziecięcych smaków. Przepis na wędzoną makrelę, jest bardzo prosty. Wystarczy obrana makrela, starty na puch żółty ser oraz sos, który robi się w mieszając odrobinę ketchupu oraz majonezu. Zawsze mi to bardzo smakowało. Tak było i tym razem. Wędzona makrela przepis Mamy. Zapraszam !
Do przygotowania makreli pod puszystą kołderką z sera potrzebne nam będą
- 1 średnia wędzona makrela
- 30 g twardego żółtego sera
- 1 i 1/2 łyżka ketchupu
- 3/4 łyżki majonezu
- opcjonalnie trochę pikantnej pasty paprykowej
Jak przygotować makrelę pod puszystą kołderką z sera
Rybę obieramy – rozpoławiamy i usuwamy kręgosłup z ośćmi i ogonem. Następnie oddzielamy kawałki mięsa od skóry i układamy je na talerzu.
Ser ucieramy na tarce na drobny puszek. Posypujemy nim rybę.
Ketchup dokładnie mieszamy z majonezem. Powstałym w ten sposób sosem polewamy ser. Jeśli lubicie pikantne potrawy możecie przyozdobić całość pikantną pastą paprykową. Ja tak właśnie zrobiłam, choć nie było tego w oryginalnym przepisie Mamy.
Serwować od razu. Możecie podawać z pieczywem oraz kiszonym ogórkiem.
Zobacz także : Przepis na pastę z sardynek oraz inne przepisy w kategorii Ryby