Jak się okazało, pośród odwiedzających stronę Gotowanie w Wielkim Mieście mamy wielbicieli tapas. Świadczy o tym popularność jaką cieszy się wpis o tapas i przepis na oliwki w pikantnej marynacie. Zachęcona do kontynuowania tematu hiszpańskich przekąsek tapas dziś dla Was przepis na oliwki w zalewie ziołowej. Wyśmienite zarówno jako przekąska do wina oraz element imprezowego menu. Zapraszam !
W tym przepisie zachęcam do użycia zarówno czarnych jak i zielonych oliwek. Skoro to tapas najlepiej aby były to oliwki hiszpańskie. Marynujemy je w dużym słoju przez całą noc. Przechowywane w lodówce oliwki zachowują świeżość nawet przez miesiąc !
Do przygotowania oliwek w zalewie ziołowej potrzebne nam będą
30 g czarnych hiszpańskich oliwek bez pestek, w zalewie
30 g zielonych hiszpańskich oliwek bez pestek, w zalewie
5 ząbków czosnku, zmiażdżonych
2 papryczki chili, pozbawione gniazda, drobno pokrojone
2 łyżki oliwy z oliwek
4 łyżki czerwonego octu winnego
1/2 łyżeczki kminku świeżo zmielonego
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka suszonego majeranku
1 łyżka natki pietruszki , drobno pokrojonej
Jak przygotować oliwki w zalewie ziołowej
Oliwki odcedzamy z zalewy i wkładamy do większego słoja, tak aby ściśle do siebie przylegały. Dodajemy papryczkę chili, czosnek, oliwę, ocet winny, kminek, oregano, majeranek i natkę pietruszki.
Uzupełniamy wodą i zakręcamy.
Potrząsamy słojem, aby wszystkie składniki dobrze się wymieszały.
Pozostawiamy na noc w temperaturze pokojowej.
Gotowe !
Oliwki możemy przechowywać w lodówce nawet do miesiąca.
Zobacz także : Przepis na oliwki w pikantnej marynacie lub inne przepisy kuchni hiszpańskiej